Bazeni

 

Bazene možemo podijeliti prema nekoliko kriterija, međutim, najvažniji su zasigurno po načinu izgradnje i namjeni.

Montažni Bazen unutarnjiPrema namjeni ih dijelimo na bazene za javnu ili privatnu uporabu, odnosno na bazene za plivanje i rekreaciju ili hidromasažne bazene. Nadalje, bazeni mogu biti izvedeni sustavom skimera ili preljevnim kanalima. Razlika je u načinu izvođenja sustava filtracije i predviđenoj uporabi za javne ili privatne objekte.

Bazeni sa skimerom zahtjevaju manje opreme i prostora za bazensku tehniku i pogodni su za privatne bazene kod kojih u potpunosti zadovoljavaju kriterije  pripreme i održavanja bazenske vode.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zbog manje zahtjevnih instalacija i količine opreme sama investicija je financijski povoljnija. Nivo vode se iz funkcionalnih razloga održava na cca10 cm ispod ruba bazena dok je kod sustava s preljevnim kanalima nivo vode u nivou površine oko bazena. Kod bazena s preljevnim kanalima , uz izgradnju konstrukcije bazena, treba pridodati izradu preljevnih kanala koji se dograđuju na konstrukciju bazena i izgradnju kompezacijskog rezervoara kapaciteta 5-10% zapremnine bazena. Izvođenje instalacija je složenije uz ugradnju dodatne opreme neophodne za funkcioniranje ovog tipa sustava. Na ovaj način postiže se brža i efikasnija izmjena vode. Predviđena ugradnja je na objektima javne namjene gdje je opterećenost sustava veća i na ostalim objektima gdje se osim funkcionalnih razloga želi dodatno istaknuti bazen.

Prema načinu izgradnje bazene najčešće dijelimo na bazene montažne i armirano betonske konstrukcije.

Bazeni armirano betonske konstrukcije su uz uvjet dobro izrađenog projekta sa statičkim proračunima i kvalitetnom ugradnjom sigurno najkvalitetnije i najčešće rješenje za naše podneblje. Bočne stjenke i dno bazena povezani su  u jednu armirano-betonsku cjelinu koja uz uvjet dobro izvedenih temelja može biti na bilo kojoj vrsti tla. Velika prednost betonskih bazena je što Vas u gradnji ne ograničava oblikom niti veličinom.

bazeni-cijene

Betonski bazen može se obložiti keramičkim pločicama, pvc folijom  ili jednostavno premazati odgovarajućom bojom. Mali bazeni su popularni jer su bazeni površine do 24m² u kategoriji jednostavnih građevina za koje nije potrebno ishoditi građevinsku dozvolu a njihovoj popularnosti pridonosi i sve manja veličina građevinskih čestica. Veći bazeni zahtjevaju ishođenje građevinske dozvole i više prostora, a s druge strane i veći financijski trošak kako prilikom gradnje tako i tijekom uporabe i održavanja. Trajanje gradnje ovisi o predviđenom sustavu opremanja bazena i složenosti projekta. Prije svega, potrebno je načiniti iskop u koji će se ugraditi bazen s pripadajućim ugradbenim elementima i cjevovodom za distribuciju bazenske vode. Instalacije se potom od školjke bazena provode do strojarnice, prostora predviđenog za smještaj bazenske tehnike i opreme.

Strojarnica bazena može biti smještena u prostoru koji će se izgraditi uz bazen, predviđen za tu namjenu ili u prostoru poput garaže, podruma, vrtne kućice i sličnog prostora u blizini bazena. Do strojarnice bazena potrebno je osigurati instalacije el energije, dolaz vode i odvodnje te predvidjeti sistem prozračivanja prostora.  Izgradnja bazena armirano betonske konstrukcije zahtjeva više vremena ali nudi više mogućnosti po pitanju izvođenja oblika, veličine, opremljenosti i izbora završne obloge.

montažni bazeniMontažni bazeni

Velik izbor ponuđenih modela uz jednostavnu ugradnju i financijski povoljnije uvjete čine ovaj tip bazena izrazito dobrim i prihvatljivim rješenjem. Montažni bazeni montiraju se od unaprijed pripremljenih elemenata načinjenih od panela ili iz role. Sastavljeni su od metalne konstrukcije, elemenata za učvršćenje i unutrašnje obloge od PVC folije.

Opremljeni su kvalitetnim uredajima za cirkulaciju i pročišćavanje vode. Po želji se mogu nadograditi uz veliki izbor dodatne opreme.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Detalje vezane uz tehničke karakteristike gotovih kompleta pogledajte pod izbornikom  Ugradbeni bazeni.

IZGRADNJA I OPREMANJE

Uz oblik i veličinu bazena treba razmišljati i o opremi potrebnoj za kvalitetno održavanje bazena tijekom njegova rada. Pod osnovnom opremom smatramo opremu neophodnu za kvalitetno funkcioniranje bazena, odnosno opremu koja zadovoljava osnovne kriterije pripreme i održavanja vode. Za ispunjenje tog kriterija dostatan nam je adekvatan filter s cirkulacijskom pumpom ,odgovarajućih tehničkih karakteristika, i razvod cjevovoda preko usisnih i tlačnih elemenata unutar bazena. Obloga bazena može biti izvedena od keramičkih pločica, PVC bazenskih folija ili jednostavno premazana zaštitnom bojom. Uvažavajući prijedloge i želje budućih investitora te vodeći računa o funkcionalnosti  i vizualnoj slici izgrađenih objekata  nudimo širok asortiman osnovne i dodatne opreme.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ugradbeni elementi i PVC fitinzi

Kompletni asortiman opreme za sustave javne i privatne namjene

Ugradbeni-elementi-i-PVC-fitinzi

Filteri i cirkulacijske pumpe  neophodan su element svakog bazena. U ponudi veliki izbor različitih modela i tehničkih karakteristika ovisno o kapacitetu i namjeni bazena.

Filteri-cirkulacijske-pumpe

Bazenska rasvjeta je danas neizostavan element gotovo svakog bazena. Izbor rasvjetnih tijela je šarolik kako po pitanju izgleda elemenata tako i po pitanju snage i tipova rasvjetnih tijela.

bazenska-rasvjeta

Kako bi osigurali konstantnu dezinfekciju Vašeg bazena po točno zadanim parametrima u ponudi imamo dozirne automatike za javne i privatne bazene. U ponudi osim uređaja za mjerenje i regulaciju vrijednosti sredstava dezinfekcije i pH korekturu nudimo i dozirne pumpice podesive regulacije, pogodnih za doziranje sredstava protiv stvaranja algi i flokulanata.

dozirna-automatika

Oprema za dogrijavanje bazena

Kod vanjskih bazena omogućava nam produženje sezone kupanja dok kod unutrašnjih bazena pripada popisu osnovne opreme. Izmjenjivači topline predviđeni spajanju na sustave centralnog grijanja, električni grijači, toplinske pumpe i solarni sustavi neke su od mogućnosti izvedbe dogrijavanja bazenske vode.

oprema za dogrijavanje bazena

Jedan od najvećih problema zatvorenih bazena je previsoka vlaga zraka nastala tijekom isparavanja vode u bazenu. Posljedica toga je nastajanje spora i plijesni, a ukoliko problemi nisu sanirani, dolazi do oštećenja same građevine.

Odvlaživači zraka su visokokvalitetni uređaji koji recikliraju zrak iz prostora bazena odvajajući sadržaj vlage te vraćaju topao i suh zrak natrag u prostor ujedno koristeći energiju dobivenu odvlaživanjem za dodatno zagrijavanje zraka u prostoriji. Neizostavan su element svakog unutrašnjeg bazena.

odvlaživač zraka za bazene

 

Bazenski pokrovi smanjit će troškove održavanja smanjivši isparavanje vode, što znači manje gubitke topline, smanjenu potrebu za dogrijavanjem i radom sistema odvlaživanja kod unutrašnjih bazena. Osim toga štite bazen od nečistoća i u konačnici smanjuju potrebu za kemijskim sredstvima.

Bazenska kupola

Sezona kupanja može se produžiti uz pomoć bazenskih kupola, izrađenih od ploča strukturiranog polikarbonata ili pleksiglasa sa UV zaštitom. Kupole se sastoje od pomičnih elemenata i omogućavaju kompletno ili djelomično pokrivanje bazena. Modularna konstrukcija i teleskopsko otvaranje čine kupolu rješenjem koje se izgledom i visinom može lako uklopiti u svaki prostor

Bazenska kupola

Bazenske ljestve i rukohvati

različitimodeli prilagođeni svim zahtjevima

Bazenske ljestve i rukohvati

Sustav protustrujnog plivanja je oprema posebno preporučljiva kod  bazena manjih dimenzija. Pripada dijelu opreme multifunkcionalne namjene. S jedne strane uređaj samim radom stvara poseban ugođaj prilikom boravka na bazenu, dok s druge strane, zahvaljujući snažnoj pogonskoj pumpi visokog protoka, omogućava plivanje u mjestu. Spajanjem fleksibilne cijevi prilagođenog nastavka na izlaznu mlaznicu uređaj koristimo kao jednostavniji sustav hidromasaže.

Sustavi zračnih i vodenih masaža, gejziri i slapovi raznih modela samo su dio opreme kojim možete upotpuniti sadržaj Vašeg bazena i učiniti korištenje bazena ugodnijim.

Sustavi-zračnih-i-vodenih-masaža

Rubni kamen pogodan za ugradnju na unutrašnjim i vanjskim bazenima. U ponudi kompletni asortiman ravnih, kutnih i zaobljenih komada različitih radijusa

rubni-kamen

Brzo, povoljno i sigurno izoliranje Vašeg bazena pomoću PVC bazenskih folija različith boja i uzoraka. Folija je armirana, 1,5mm debljine i pogodna za oblaganje različitih konstrukcija i oblika bazena. Koristi se kod novogradnje i sanacije privatnih i javnih bazena.

bazenske-folije

Veliki asortiman opreme za čišćenje i održavanje bazena

oprema-za-čiščenje-bazena

 

SERVIS  I ODRŽAVANJE

U ponudi:

  • – servisiranje uređaja i opreme bazenskih sustava i sauna 
  • – čišćenje, održavanje i periodični pregledi
  • isporuka kemijskih sredstava za tretman vode

Voda u bazenu podložna je  razvoju bakterija i mikroorganizama te razvoju parazita koji nastaju kao posljedica stvaranja algi. Uz reguliranje pH vrijednosti vode najvažniji tretman vode u bazenu je dezinfekcija. Dezinfekcijom uništavamo mikroorganizme prisutne u vodi i osiguravamo bakteriološki ispravnu vodu pogodnu za kupanje.Voda se tretira sredstvima koja reguliraju pH vrijednost i dezinficiraju vodu, sredstvima za sprječavanje nastajanja algi i za bistrenje vode. Uz njih imamo sredstva za konzerviranje vode te sredstava za pranje i uklanjanje kamenca i masnoća

održavanje-i-servis-bazena

Razina pH vrijednosti vode označava aktivnost vodikovih iona u vodi. Ta vrijednost govori je li voda kisela (pH 0 – 6,9), neutralna (pH 7,0) ili lužnata (pH 7,1 – 14). Za bazensku vodu najbolja pH vrijednost iznosi 7,0 – 7,4. Svako veće odstupanje ispod ili iznad tih vrijednosti imat će negativan utjecaj na kvalitetu bazenske vode. Ovdje je posebno treba naglasiti da je svaka vrijednost 10 puta veća ili manja od prethodne. Tako je pH 4 10 puta kiseliji od pH 5, a 100 puta kiseliji od pH 6.

Kao dezinfekcijsko sredstvo najčešće se upotrebljavaju klorna sredstva koja zbog svojih karakteristika imaju prednost pred dezinfekcijom ozonom ili aktivnim kisikom u tome što stvaraju rezistenciju, odnosno nakon početnog dezinfekcijskog djelovanja u vodi ostaje određena količina slobodnog klora koji nije izreagirao i koji omogućuje dezinfekciju još neko vrijeme – do potpune potrošnje ili razgradnje. Iz tog razloga kod upotrebe nekih alternativnih metoda dezinfekcije, kao npr. ozoniranja, potrebno je dodatno klorirati vodu zbog rezistencije. Prednost dezinfekcije klornim sredstvima je i u tome što je klor oksidans te osim djelovanja na mikroorganizme uništava i suspendirane organske tvari koje nije moguće izdvojiti filtriranjem.

Alge mogu utjecati na zamućenje, promjenu boje te pojavu neugodnog mirisa vode. Prisustvo algi možemo prvo naslutiti ako primjetimo da stjenke bazena postanu sluzavo skliske što je prva naznaka nastanka algi, a nakon toga se primjećuju i vizualno. Same alge nisu izvor infekcije no stvaraju idealno stanište za razvoj drugih mikroorganizama koji mogu biti infektivni. Periodično se u vodu dodaju koncentrirana sredstva za efikasno uništavanje algi kao i za prevenciju protiv nastajanja istih.

Kod povećane zamućenosti u vodu se dodaju flokulanti, koncentrirano sredstvo za bistroću vode koja ukrupnjuju sitne čestice prljavštine. Nakon dodavanja flokulanata potrebno je filtracijsku pumpu ostaviti uključenu 8 do 10 sati, kako bi se sve flokule sakupile u filteru. Nakon toga potrebno je ugasiti filtracijsku pumpu, pričekati 3 do 4 sata a nakon toga isprati filter i po potrebi usisati bazen.

Kloridi i sulfati su soli koje se zajedno s mnogim sredstvima za čišćenje i održavanje dodaju automatski prilikom tretmana vode. Ako zbog nedostatka svježe vode dođe do nakupljanja klorida i sulfata može se očekivati korozija metalnih dijelova i betona. Svakako je potrebno izbjegavati koncentracije veće od 150mg/l. Preventivna mjera provodi se redovitim ispiranjem filtera i dopunjavanjem, odnosno izmjenom zasićene vode svježom.

Tvrdoća vode je informacija o količini otopljenih minerala u vodi, odnosno o količini kalcijevih , magnezijevih i drugih soli. Najveći problem polazi od otapanja minerala na stijenkama cijevi, filtera i rezervoara u kojima se nalaze. Skidanje kalcija nataloženog u cijevima i opremi je često gotovo nemoguće i zbog toga se moraju mijenjat gotovo cijeli uređaji ili njihovi dijelovi. Tvrdoća vode može se izraziti na više načina, a s ciljem mjerenja i uspoređivanja voda različitih tvrdoća često se koriste stupnjevi tvrdoće (njemački, francuski i engleski). Kod nas je najzastupljeniji njemački stupanj (°DH) koji se definira kao ona tvrdoća vode koja u jednoj litri ima otopljeno 10 mg CaO. Za pripremu omekšane vode koriste se ionski filteri (omekšivači), koji se sastoje od ionske ćelije punjene određenom količinom ionske mase. Ona na sebe vezuje ione kalcija i magnezija, a zamjenjuje ih ionom natrija, čime se uklanja tvrdoća vode. Kada se masa zasiti, propuštanjem određene količine otopine kuhinjske soli (NaCl), ona se ponovo prevodi u aktivnu formu i ponovo je spremna za omekšavanje određene količine vode.

Klasifikacija vode po tvrdoći:

0-4 °DH

 jako meka voda

4-8 °DH

 meka voda

8-18 °DH

 srednje tvrda voda

18-30 °DH

 tvrda voda

> 30 °DH

 jako tvrda voda

Radi li se o maloj kućnoj sauni ili javnom bazenu redovito održavanje jedina je garancija nesmetanog rada i sigurne uporabe od strane korisnika. Kontrolni pregledi i servisi prilagođavaju se ovisno o namjeni i opterećenosti pojedinih sustava. Redovitim održavanjem preventivno se djeluje na uočavanju potencijalnih kvarova i ranoj sanaciji te produžuje vijek trajanja uređaja i opreme, što u konačnici dovodi do znatne uštede.

 

SANACIJA I REKONSTRUKCIJA

• -oštećenih bazenskih konstrukcija

• -izmjena oštećenih i dotrajalih instalacija

• -nadogradnja i modernizacija ugrađenih sustava

sanacija-rekonstrukcija