Tvrtka: Hiper d.o.o.
 
Adresa: Miškova 13, Kuče,
10419 Vukovina
 
Telefon: +385 (1) 55 15 571
Fax: +385 (1) 625 1761
E-Mail: info@hiper.com.hr
 
Mario Josić
Mobitel: +385 (91) 754 9036
 
Miroslav Grgić
Mobitel: +385 (91) 614 9036

 

BAZENI

BAZENI

Bazene možemo podijeliti prema nekoliko kriterija, međutim, najvažniji su zasigurno po načinu izgradnje i namjeni.

Izgradnja bazena 2

Prema namjeni dijelimo ih na bazene za javnu ili privatnu uporabu, odnosno na bazene za plivanje i rekreaciju ili hidromasažne bazene. Nadalje, bazeni mogu biti izvedeni sustavom skimera ili sustavom preljevnih kanala. Razlika je u načinu izvođenja sustava filtracije i predviđenoj uporabi za javne ili privatne objekte.

Bazeni sa skimerom zahtjevaju manje opreme i prostora za smještaj bazenske tehnike i pogodni su za privatne bazene kod kojih u potpunosti zadovoljavaju kriterije pripreme i održavanja bazenske vode. Zbog manje zahtjevnih instalacija i količine opreme sama investicija je financijski povoljnija. Nivo vode se iz funkcionalnih razloga održava na cca10 cm ispod ruba bazena dok je kod sustava s preljevnim kanalima nivo vode u nivou površine oko bazena

Kod bazena s preljevnim kanalima , uz izgradnju konstrukcije bazena, treba pridodati izradu preljevnih kanala koji se dograđuju na konstrukciju bazena i izgradnju kompezacijskog rezervoara kapaciteta 5-10% zapremnine bazena. Izvođenje instalacija je složenije, uz ugradnju dodatne opreme neophodne za funkcioniranje ovog sustava. Na ovaj način postiže se brža i efikasnija izmjena vode.

Predviđena ugradnja je na objektima javne namjene gdje je opterećenost sustava veća i na ostalim objektima gdje se osim funkcionalnih razloga želi dodatno istaknuti bazen. Prema načinu izgradnje bazene najčešće dijelimo na bazene montažne i armirano betonske konstrukcije. Bazeni armirano betonske konstrukcije su uz uvjet dobro izrađenog projekta sa statičkim proračunima i kvalitetnom ugradnjom sigurno najkvalitetnije i najčešće rješenje za naše podneblje. Bočne stjenke i dno bazena povezani su u jednu armirano-betonsku cjelinu koja uz uvjet dobro izvedenih temelja može biti na bilo kojoj vrsti tla. Velika prednost betonskih bazena je što vas u gradnji ne ograničava oblikom niti veličinom.

Betonski bazeni mogu se obložiti keramičkim pločicama, pvc folijom ili jednostavno premazati odgovarajućom bojom. Trajanje gradnje ovisi o predviđenom sustavu opremanja bazena i složenosti projekta. Prije svega, potrebno je načiniti iskop u koji će se ugraditi bazen s pripadajućim ugradbenim elementima i cjevovodom za cirkulaciju bazenske vode. Instalacije se potom od školjke bazena provode do strojarnice, prostora predviđenog za smještaj bazenske tehnike i opreme.

Strojarnica bazena može biti smještena u prostoru koji će se izgraditi uz bazen, predviđen za tu namjenu ili u prostoru poput garaže, podruma, vrtne kućice i sličnog prostora u blizini bazena.
Uvjet koji se mora zadovoljiti jest da dno strojarnice bude minimalno 40cm niže od vrha, ruba bazena. Do strojarnice bazena potrebno je osigurati instalacije el energije, dovod vode i odvodnje te predvidjeti sistem prozračivanja prostora. Dimenzioniranje dolaznih instalacija razraditi će se prilikom izrade projektne dokumentacije. Izgradnja bazena armirano betonske konstrukcije zahtjeva više vremena ali nudi više mogućnosti po pitanju izvođenja oblika, veličine, opremljenosti i izbora završne obloge.

Ugradbeni montažni bazeni

Uz povoljnu cijenu i brzu izgradnju, nameću se kao najisplativiji izbor prilikom odabira vanjskog bazena. Ugradbeni bazeni montiraju se od unaprijed pripremljenih elemenata načinjenih od panela ili iz role.

Sastavne dijelovi bazena proizvode se u Njemačkoj a spajanje komponenti izvodi se u pogonu u Francuskoj.

Sastavljeni su od metalne konstrukcije, elemenata za učvršćenje i unutrašnje obloge od PVC folije. Opremljeni su kvalitetnim uredajima za cirkulaciju i pročišćavanje vode, a po želji se mogu nadograditi velikim izborom dodatne opreme.

Uz dobro odrađene pripremne i građevinske radove koji prethode montaži ugradbenog bazena, uz uvjet stručne montaže, ugradbeni bazeni su rješenje koje će trajati koliko i dobro odrađen bazeni a.b.i sličnih konstrukcija.

Nedostatak koji se veže uz ovaj tip bazena jest ograničeni izbor modela i unaprijed određene dimenzije bazena koje se ne mogu prilagođavati specifičnim zahtjevima projekta. Detalje vezane uz tehničke karakteristike gotovih kompleta pogledajte pod izbornikom  Ugradbeni bazeni.

IZGRADNJA I OPREMANJE

Uz oblik i veličinu bazena treba razmišljati i o opremi potrebnoj za kvalitetno održavanje bazena tijekom njegova rada. Pod osnovnom opremom smatramo opremu neophodnu za kvalitetno funkcioniranje bazena, odnosno opremu koja zadovoljava osnovne kriterije pripreme i održavanja vode.

Za ispunjenje tog kriterija dostatan nam je adekvatan filter s cirkulacijskom pumpom ,odgovarajućih tehničkih karakteristika, i razvod cjevovoda preko usisnih i tlačnih elemenata unutar bazena. Obloga bazena može biti izvedena od keramičkih pločica, PVC bazenskih folija ili jednostavno premazana zaštitnom bojom. Uvažavajući prijedloge i želje budućih investitora te vodeći računa o funkcionalnosti  i vizualnom dojmu izgrađenih objekata  nudimo širok asortiman osnovne i dodatne opreme.

Ugradbeni elementi i PVC fitinzi

Kompletni asortiman opreme za sustave javne i privatne namjene

Filteri i cirkulacijske pumpe

neophodan su element svakog bazena. U ponudi veliki izbor različitih modela i tehničkih karakteristika ovisno o kapacitetu i namjeni bazena.

Bazenska rasvjeta

je danas neizostavan element gotovo svakog bazena. Izbor rasvjetnih tijela je šarolik kako po pitanju izgleda elemenata tako i po pitanju snage i tipova rasvjetnih tijela.

Dozirna automatika za javne i privatne bazene

Kako bi osigurali konstantnu dezinfekciju Vašeg bazena po točno zadanim parametrima u ponudi imamo dozirne automatike za javne i privatne bazene. U ponudi osim uređaja za mjerenje i regulaciju vrijednosti sredstava dezinfekcije i pH korekturu nudimo i dozirne pumpice podesive regulacije, pogodnih za doziranje sredstava protiv stvaranja algi i flokulanata.

Oprema za dogrijavanje bazena

Kod vanjskih bazena omogućava nam produženje sezone kupanja dok kod unutrašnjih bazena pripada popisu osnovne opreme. Izmjenjivači topline predviđeni spajanju na sustave centralnog grijanja, električni grijači, toplinske pumpe i solarni sustavi neke su od mogućnosti izvedbe dogrijavanja bazenske vode.

Odvlaživači zraka

Jedan od najvećih problema zatvorenih bazena je previsoka vlaga zraka nastala tijekom isparavanja vode u bazenu. Posljedica toga je nastajanje spora i plijesni, a ukoliko problemi nisu sanirani, dolazi do oštećenja same građevine.
Odvlaživači zraka su visokokvalitetni uređaji koji recikliraju zrak iz prostora bazena odvajajući sadržaj vlage te vraćaju topao i suh zrak natrag u prostor ujedno koristeći energiju dobivenu odvlaživanjem za dodatno zagrijavanje zraka u prostoriji. Neizostavan su element svakog unutrašnjeg bazena.

Bazenski pokrovi

smanjit će troškove održavanja smanjivši isparavanje vode, što znači manje gubitke topline, smanjenu potrebu za dogrijavanjem i radom sistema odvlaživanja kod unutrašnjih bazena. Osim toga štite bazen od nečistoća i u konačnici smanjuju potrebu za kemijskim sredstvima.

Bazenska kupola

Sezona kupanja može se produžiti uz pomoć bazenskih kupola, izrađenih od ploča strukturiranog polikarbonata ili pleksiglasa sa UV zaštitom. Kupole se sastoje od pomičnih elemenata i omogućavaju kompletno ili djelomično pokrivanje bazena. Modularna konstrukcija i teleskopsko otvaranje čine kupolu rješenjem koje se izgledom i visinom može lako uklopiti u svaki prostor

Bazenske ljestve i rukohvati

Različiti modeli prilagođeni svim zahtjevima. Mogućnost izrade rukohvata po traženim specifikacijama

Sustav protustrujnog plivanja

Sustav protustrujnog plivanja je oprema posebno preporučljiva kod bazena manjih dimenzija. Pripada dijelu opreme multifunkcionalne namjene. S jedne strane uređaj samim radom stvara poseban ugođaj prilikom boravka na bazenu, dok s druge strane, zahvaljujući snažnoj pogonskoj pumpi visokog protoka, omogućava plivanje u mjestu.
Spajanjem fleksibilne cijevi prilagođenog nastavka na izlaznu mlaznicu uređaj koristimo kao jednostavniji sustav hidromasaže. Sustavi zračnih i vodenih masaža, gejziri i slapovi raznih modela samo su dio opreme kojim možete upotpuniti sadržaj Vašeg bazena i učiniti korištenje bazena ugodnijim.

Rubni kamen

Rubni kamen pogodan za ugradnju na unutrašnjim i vanjskim bazenima. U ponudi kompletni asortiman ravnih, kutnih i zaobljenih komada različitih radijusa

PVC bazenska folija

Hidroizoliranje Vašeg bazena pomoću PVC bazenskih folija različitih boja i uzoraka. Folija je armirana, 1,5mm i 2mm debljine i pogodna za oblaganje različitih konstrukcija i oblika bazena. Koristi se kod novogradnje i sanacije privatnih i javnih bazena.

Oprema za čišćenje i održavanje bazena

Veliki asortiman opreme za čišćenje i održavanje bazena